Virtualna konferencija “Knjižnice u doba krize” održava se u okviru 45. Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva te povodom 80. obljetnice djelovanja Društva.

Ono je tijekom svog djelovanja okupljalo knjižničarska regionalna društva, podupiralo rad svih vrsta knjižnica u Republici Hrvatskoj te kontinuirano razvijalo knjižničarsku struku kroz rad svojih stručnih tijela. Upravo u ovoj slavljeničkoj godini knjižnice su se suočile s iznimnom situacijom koja je unutar nekoliko dana potpuno promijenila poslovanje knjižnica. Pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 te niz epidemioloških odluka koje su uslijedile kako bi se spriječilo širenje bolesti i zaštitilo ljudsko zdravlje dovelo je knjižnice u Hrvatskoj i svijetu u do sada nezabilježenu situaciju.

Na konferenciji je sudlovala i knjižničarka Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac sa svojim izlaganjem “Virtualno s Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Karlovac – programi za sve uzraste”.

“Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac u svom radu kontinuirano nastoji redefinirati ulogu knjižnice u svjetlu nadolazećih promjena. Programima za sve dobne uzraste, korisnicima nastojimo ponuditi različite aktivnosti u svrhu poticanja čitanja, razvijanja kreativnosti i usvajanja novih vještina. U novonastalim okolnostima nastalim pojavom pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i epidemiološkim mjerama, knjižnica je morala promijeniti način cjelokupnog poslovanja, kao i način razmišljanja; kako ostvariti zadane ciljeve i nastaviti s produkcijom programa. Inovativni virtualni programi koje smo organizirali obuhvaćali su književne susrete, kreativne radionice, predstavljanje online usluga knjižnice i edukaciju korisnika, kvizove, virtualne izložbe i preporuke za čitanje.”