Erasmus+ program: obrazovanje odraslih

Zahvaljujući Erasmus+ programu: Obrazovanje odraslih, kolege iz naše knjižnice, Vedrana Kovač Vrana, voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u RH, i Miroslav Katić, voditelj Poslovne knjižnice, imali su priliku odraditi dio stručne prakse u Sloveniji pa su tako proveli sedam dana u Ljubljani. Ljubazni partneri i domaćini iz Mestne knjižnice Ljubljana organizirali su za njih posjete knjižnicama te ih upoznali sa svojim programima. Predstavljeni su im organizacija i stručni rad Mestne knjižnice Ljubljana, te usluge, programi i inovativni projekti poput Borze Zdravja, Zdravstvenog kotička, Borze rada, Borze dela, Središta za samostojno učenje, ICORN-a, Mesta bere, LinkINjob, Lady caffe-a i biblioterapije.

Omogućen im je i obilazak šest knjižnica u sustavu Mestne knjižnice Ljubljana (Knjižnica Otona Župančića, Knjižnica Šiška, Knjižnica Šentvid, Knjižnica Bežigrad, Slovanska knjižnica i Trubarjeva hiša literature. Jedan dan bio je predviđen za obilazak NUK-a te upoznavanje s programom FINLIT kojeg NUK koordinira. Radi se o programu financijskog opismenjavanja kroz knjižnice. Cilj je programa povećati razinu financijske pismenosti odraslih kroz novi pristup i korištenjem ogromnog potencijala narodnih knjižnica kao neformalnih odgojitelja i ustanova za cjeloživotno obrazovanje.

Isto tako, slovenskim kolegama predstavljen je hrvatski knjižnični sustav te rad, ustrojstvo, programi i projekti Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac.

Uvidom u prakse i znanja koje su djelatnici Gradske knjižnice stekli obilaskom ljubljanskih knjižnica nastojat će se ojačati postojeće usluge koje nudimo i razviti nove usluge knjižnice koje podrazumijevaju rad s azilantima i ostalim ranjivim skupinama.

Ovo iskustvo uvelike će nam pomoći da poboljšamo naš rad u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.
Još jednom zahvaljujemo slovenskim domaćinima te se nadamo razmjeni dobrih ideja.