Našoj članici Kristini Čunović uručena nagrada za inovativno promicanje čitanja u Europi

Predstavnice Hrvatskoga čitateljskog društva, koje u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji – RODA provode Čitateljski program za zatvorenike i djecu, preuzele su 3. srpnja 2017. u Madridu Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu. Nagradu je dodijelila najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA International Literacy Association.
Nagradu su Snježani Berak i Kristini Čunović, predsjednici i dopredsjednici Hrvatskoga čitateljskog društva, uručili Douglas Fisher, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate Valtin i predsjednica Udruge europskih čitateljskih društava (FELA) Ann-Sofie Selin na 20. europskoj konferenciji o pismenosti u Madridu.

Članice HČD-a Kristina Čunović, Snježana Berak i Ljiljana Sabljak u suradnji s Ivanom Zanze iz RODA-e u okviru Čitateljskog programa razvile su i održavaju jednodnevne radionice za zatvorenike i osoblje, priredile su priručnik za provedbu čitateljskog programa i listu kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mladež koje su nabavljene u okviru projekta za zatvore. Pilot-projekt provodio se u Kaznionicama u Glini i Lepoglavi te u Kaznionici i zatvoru u Požegi među očevima. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskih službenika poslani su djetetu. Troškove knjiga, CD-a i poštanski troškovi osigurani su iz sredstava koje je osiguralo Ministarstvo socijalne politike i mladih (2015./16.) te Ministarstvo pravosuđa RH (2016-2018.). Čitateljski program se od ove godine provodi u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj pa tako i u Zatvoru u Karlovcu.

Karlovčanka Kristina Čunović radi kao viša knjižničarka u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac gdje je zaposlena kao voditeljica razvojne Matične službe. Predavačica je u Centru za stalno stručno usavršavanje knjižničara pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (CSSU) te koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!”. U okviru dvogodišnjeg EU projekta The European Literacy Policy Network – ELINET (2014. – 2016.) osmišljavala je aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti čitanja u Europi te radila na opširnom istraživanju o razvoju i poticanju pismenosti u Hrvatskoj. Od 2016. godine dopredsjednica je Hrvatskoga čitateljskog društva i aktivno potiče, istražuje i unapređuje čitanje i pismenost.